Door Categorieën: BlogsLabel:

Tijdens onze gesprekken met klanten merken we steeds vaker dat er zorgen ontstaan over de rendabiliteit van zonnepanelen. 

Is de investering nog wel de moeite waard?

Laten we beginnen met het feit dat zonnepanelen altijd aantrekkelijk blijven omdat je zelf stroom opwekt, wat direct resulteert in een verlaging van je energierekening. In de zomer genereren zonnepanelen meer energie dan in de winter, maar het blijft een feit dat je minder afhankelijk wordt van het reguliere stroomnet, wat leidt tot aanzienlijke besparingen. Het is belangrijk de investering te beschouwen als een middel om kosten te besparen.

Salderingsregelingen spelen een grote rol in deze discussie. Velen vrezen de afbouw van deze regeling die door de overheid is ingesteld om zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Gelukkig is de afbouw van de salderingsregeling momenteel uitgesteld door veranderingen in het kabinet. Volgens het huidige voorstel zal de regeling pas stoppen in 2030, met een effectieve beëindiging op 1 januari 2031. Dit geeft ons nog zes jaar waarin we kunnen blijven profiteren van salderen, waardoor de investering in zonnepanelen zeer aantrekkelijk blijft.

Een verschuiving die we de laatste jaren zien, is dat het niet langer draait om zoveel mogelijk opwekken om eraan te verdienen, maar om zo veel mogelijk zelf te consumeren. Direct gebruikmaken van de opgewekte stroom wordt cruciaal, vooral met het oog op de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor wordt de investering in zonnepanelen nog interessanter als een spaarmodel in plaats van een verdienmodel.

Energieleveranciers zijn nog steeds verplicht een redelijke terugleververgoeding te betalen voor de overtollige stroom die je aan het net levert. Hoewel dit bedrag per leverancier varieert, ligt het minimum op 8 cent. Het is raadzaam de terugleververgoeding van jouw energieleverancier te onderzoeken voordat je besluit zonnepanelen aan te schaffen.

Een andere reden waarom zonnepanelen nog steeds interessant zijn, is de voortdurende stijging van de energieprijzen. In de afgelopen jaren zijn de prijzen alleen maar gestegen, waardoor zonnepanelen een effectieve manier blijven om deze kosten te drukken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van marktschommelingen en bespaar je uiteindelijk aanzienlijk.

Kortom, de aanschaf van zonnepanelen blijft lonend. Met de toenemende elektrificatie wereldwijd en de verwachte stijging van de stroomprijzen, is het opwekken van eigen stroom niet alleen een slimme zet voor directe kostenbesparing, maar ook een milieubewuste keuze. Zonnepanelen blijven dus een aantrekkelijke investering.