Micro-omvormer Enphase | Easy Energy

Micro-omvormers zijn kleine elektronische apparaten die in zonne-energiesystemen worden gebruikt om de gelijkstroom (DC) die door zonnepanelen wordt geproduceerd, om te zetten in wisselstroom (AC) die door huishoudelijke apparaten kan worden gebruikt of aan het net kan worden terugverkocht.

In tegenstelling tot traditionele omvormers, die ontworpen zijn om de output van meerdere zonnepanelen te verwerken, worden micro-omvormers op elk afzonderlijk zonnepaneel geïnstalleerd. Dit betekent dat elk zonnepaneel in een systeem zijn eigen micro-omvormer heeft, die de gelijkstroom direct bij de bron omzet in wisselstroom.

Micro-omvormers bestaan meestal uit een printplaat, een vermogenstransistor en een transformator. Wanneer de gelijkstroom van het zonnepaneel de micro-omvormer binnenstroomt, schakelt de vermogenstransistor de stroom met een hoge frequentie aan en uit, waardoor een wisselstroomgolfvorm ontstaat. De transformator verhoogt of verlaagt vervolgens de spanning tot het juiste niveau voor gebruik in huis of voor uitvoer naar het net.

Micro-omvormers bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele omvormers. Omdat ze op elk afzonderlijk zonnepaneel worden geïnstalleerd, bieden ze meer flexibiliteit in het systeemontwerp en kunnen ze helpen de energie-output van elk paneel te optimaliseren. Ze bieden ook een grotere efficiëntie, aangezien schaduw of andere problemen die van invloed zijn op één paneel, geen invloed hebben op de prestaties van het hele systeem. Bovendien kunnen micro-omvormers de prestaties van individuele panelen in realtime bewaken, waardoor probleemoplossing en onderhoud eenvoudiger worden. Meer weten over omvormers? Bekijk dan onze producten pagina -> PRODUCTEN