Hoe werken zonnepanelen? | Easy Energy

Hoe zit een paneel in elkaar?

Een zonnepaneel bestaat uit verschillende losse cellen die met elkaar verbonden worden op een speciale plaat die ervoor zorgt dat de cellen samen kunnen werken. Een zonnecel ziet er zo uit:

Zonnecel | Easy Energy

Uit wat zijn zonnecellen gemaakt?

Zonnecellen bestaan uit dunne silicium platen. Silicium is een scheikundig element met symbool Si en atoomnummer 14. Het is een donkergrijs metalloïde. Silicium wordt in veel takken van de industrie gebruikt. Silicium wordt gebruikt voor de productie van veel bouwmaterialen en andere producten waarin veelvuldig gebruik wordt gemaakt van silicium zoals: computerchips, keramiek, staal, glas, halfgeleider, lasers en een van de belangrijkste, namelijk zonnepanelen.

Silicium in zonnepanelen | Easy Energy

Hoe wekt een cel stroom op?

De siliciumplaten worden bespoten aan beide kanten met elk een chemische stof. De ene kant trekt de positief geladen elektronen en de andere kant de negatief geladen elektronen aan. Op het moment dat er zonlicht op gaan schijnen beginnen de elektronen in de cellen te bewegen en verplaatsen zij zich tussen de boven- en onderkant van een plaat.

Op een zonnecel zit dus een heel netwerk van hele dunne draadjes of plaatjes metaal. Dit is allemaal nodig om al die losse elektronen van de siliciumplaten op te kunnen vangen.

Tijdens dit gehele proces begint er een elektrisch stroompje te lopen wat vervolgens gebruikt kan worden om je huis te voorzien van stroom. Voor meer vragen over zonnepanelen kunt u contact met ons opnemen! -> CONTACT

Werking zonnepaneel | Easy Energy