0-tarief op zonnepanelen | Easy Energy
Door Categorieën: BlogsLabel: , ,

Hoe zit het met de btw-verlaging op zonnepanelen in 2023?

Wat is er nu veranderd?

Voorheen betaalde men voor de levering van zonnepanelen nog een btw-tarief van 21 procent. Om de aanschaf van zonnepanelen alsnog te stimuleren, kon je de btw terugvragen via de belastingdienst door je aan te melden voor de KOR (Kleine Ondernemers Regeling). Echter was dit niet altijd even handig, omdat de klanten die al in de KOR zaten geen btw konden terugvragen. Daarnaast duurde het ook een bepaalde periode tot dat je het echt terug ontving. Dat is nu gelukkig veranderd, want de btw op zonnepanelen voor particuliere kanten is verdwenen.

Om de btw destijds terug te kunnen ontvangen moesten klanten zich als ondernemer aanmelden bij de belastingdienst. Dit was verplicht omdat de klant energie terug levert aan de energieleverancier. In de nieuwe situatie is dat niet meer nodig, mits de zonnepanelen installatie onder de 10.000 Wattpiek blijft.

Ik heb een installatie boven de 10.000 Wattpiek, krijg ik geen btw terug?

Indien je een installatie hebt van meer dan 10.000 Wattpiek is het verstandig na te gaan of je op jaarbasis meer dan €1800,- verdient door terug te leveren. Als dit het geval is, moet je je evengoed aanmelden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. Je kunt je uiteraard ook aanmelden voor de KOR om een btw-vrijstelling te krijgen.

Je wordt hoe dan ook geen ondernemer voor inkomstenbelasting. Dit komt doordat de eisen voor het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting anders zijn dan vóór de btw.

Waarvoor geldt het 0-tarief? 

Een zonnepaneleninstallatie kan in sommige gevallen meer zijn dan alleen het plaatsen van zonnepanelen, zoals het aanpassen van de meterkast bijvoorbeeld. Daarnaast moet er door de monteur een kabeltraject worden aangelegd van de zonnepanelen naar de meterkast. Al deze zaken vallen vanaf 1 januari onder de 0-tarief. Voor andere minder voorkomende werkzaamheden zoals het vestigen van je dak of het vervangen van de complete meterkast geldt nog wel het reguliere btw-tarief van 21 procent.

De btw-verlaging is van toepassing op zowel nieuwe installaties als het bijplaatsen van zonnepanelen. Het geldt voor installaties op (vakantie)woningen, garages, schuren, serres en appartementencomplexen. Bedrijfspanden zijn dus uitgesloten van deze regeling.

Ik heb in 2022 de bestelling geplaatst, moet ik dan nog btw betalen?

Indien de panelen in 2022 zijn besteld en je in 2022 een offerte van ons hebt ontvangen, maar de installatie in 2023 hebt gepland, ontvang je na de installatie een factuur zonder btw.

Ik wil de panelen in 2023 aanschaffen, wat betekent de btw nu voor mij?

Indien je dit jaar je panelen besteld profiteer je van het 0-tarief. Je hoeft dus geen btw voor te schieten. Daardoor houd je extra spaargeld op je rekening en zal je investering iets lager uitvallen. Mocht je daarnaast gebruik willen maken van een duurzaamheidslening, dan is de kans nu nóg groter dat je daarvoor in aanmerking komt. Het leenbedrag is zonder btw lager, waardoor ook je maandlasten lager uitvallen. Wil je graag weten hoeveel panelen op je dak passen en een prijsopgave ontvangen? Dat kan door een vrijblijvende offerte aan te vragen. Dan zorgen wij ervoor dat je binnen 48 een offerte op maat ontvangt. Klik hier om een offerte aan te vragen -> OFFERTE AANVRAGEN