Door Categorieën: Blogs

Bij Easy Energy begrijpen we hoe cruciaal het is voor huiseigenaren en bedrijven om inzicht te hebben in de beste tijden voor zonne-energie in Nederland. Met de lente op de horizon en mei als dé topmaand voor zonne-energie, is het hoog tijd om te begrijpen waarom dit seizoen zo gunstig is voor zonnepanelen.

De lente: een tijd van hernieuwing en groei
Naarmate de dagen langer worden en de zon krachtiger schijnt, komen zonnepanelen tot leven en presteren ze op hun best. Maar wat maakt mei dan zo speciaal?

De zonnigste tijd van het jaar
Volgens Weeronline schijnt de zon gemiddeld 213 uur per maand in mei, waardoor het de zonnigste maand van het jaar is. Deze overvloed aan zonlicht, samen met de nog aangename temperaturen, vormt de ideale setting voor zonnepanelen om maximaal te renderen. In juni schijnt de zon gemiddeld 201 uur, wat nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht betekent voor zonnepanelen. Deze maand biedt dus nog steeds gunstige omstandigheden voor het opwekken van zonne-energie. Ook Juli, een maand die ook bekend staat om zijn zonnige weer, wint de strijd niet van mei. Ondanks de overvloedige zonuren in juli, ervaren zonnepanelen een lichte daling in de opbrengst. Dit komt voornamelijk door de hitte die vaak gepaard gaat met juli, waardoor de efficiëntie van zonnepanelen kan verminderen.
De hogere temperaturen kunnen leiden tot een lichte daling in de prestaties van zonnepanelen, wanneer de zon op het zonnepaneel schijnt, wordt er elektrische lading gegenereerd, wat resulteert in de productie van elektriciteit. Echter, naast het licht veroorzaakt ook warmte een vrijmaking van lading, wat het effect van het zonlicht enigszins vermindert.

Het rendement van het paneel, oftewel de opbrengst, wordt beïnvloed door de balans tussen de intensiteit van het licht en de temperatuur van het paneel. Hierdoor kan de totale opbrengst iets lager uitvallen in vergelijking met de voorgaande maanden. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het plannen van de installatie van zonnepanelen en het maximaliseren van de energieopbrengst gedurende het hele jaar.

Waarom mei de beste maand is voor zonnepanelen
In mei schijnt de zon dus meer dan 200 uur, hierdoor kunnen zonnepanelen overvloedig zonne-energie opvangen en omzetten in elektriciteit. Bovendien zijn de temperaturen in mei nog niet extreem hoog, wat gunstig is voor de efficiëntie van zonnepanelen. Ze presteren het beste bij gematigde temperaturen rond de 25 graden Celsius

In mei staat de zon op een gunstige hoogte aan de hemel, waardoor zonnepanelen gedurende de dag optimaal worden blootgesteld aan direct zonlicht. Deze gunstige positie zorgt ervoor dat zonnepanelen gedurende een groter deel van de dag zonne-energie kunnen opvangen en omzetten in elektriciteit. Dit betekent dat zelfs gedurende de ochtend- en avonduren, wanneer de zon niet op haar hoogste punt staat, zonnepanelen nog steeds voldoende zonlicht ontvangen om efficiënt energie te produceren. Hierdoor wordt de totale opbrengst van zonnepanelen gedurende de hele dag gemaximaliseerd, wat resulteert in een optimaal rendement van het zonne-energiesysteem.

Met alle factoren in gedachten is het duidelijk dat de lente, en met name de maand mei, de perfecte tijd is voor zonne-energie. Als u nu besluit zonnepanelen bij ons aan te schaffen, bent u nog op tijd om volop te profiteren van deze gunstige periode. Met de overvloedige zonuren en de optimale omstandigheden in mei, kunt u direct beginnen met het opvangen en benutten van zonne-energie. Wacht dus niet langer en zet vandaag nog de stap naar een duurzamere energievoorziening!

Heeft u nog vragen over zonne-energie of hoe u het meeste uit uw systeem kunt halen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te ondersteunen bij elke stap op weg naar een groenere en duurzamere wereld.

Easy Energy Nederland

Sodaweg 6 • 6049  CM Herten • NL
Tel:  085 400 11 77
E-mail: info@easyenergy-nederland.nl
www.easyenergy-nederland.nl